Nieuw! ‘Verloren vrijheid herwonnen’,
boekje met wandeling van station naar Kamp Amersfoort en verkoopadressen

Vanaf  29 april 2020 is op verschillende plekken in Amersfoort de wandeling ‘Verloren vrijheid herwonnen’ verkrijgbaar. Deze voert langs aangrijpende herdenkingsplekken vanaf het Station naar Kamp Amersfoort. 

De wandeling in de vorm van een boekje beschrijft grotendeels deze route die gevangenen in de Tweede Wereldoorlog hebben afgelegd (en vice versa). Het neemt de lezers mee terug in de tijd aan de hand van herinneringen, foto’s, verhalen en dagboekfragmenten. 

Het boekje is speciaal geschreven in het kader van 75 jaar Vrijheid door Archief Eemland, Gilde Amersfoort, de Oudheidkundige Vereniging Flehite en de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort, mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Amersfoort. Het eerste exemplaar is op 29 april 2020 overhandigd aan de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius.

Gilde Amersfoort was voornemens de route als wandeling onder leiding van deskundige gidsen in de meimaand aan belangstellenden aan te bieden, maar door de Coronacrisis gaat dit vooralsnog niet door. Het Gilde hoopt dit later dit jaar alsnog te kunnen doen.


Foto Willem van de Poll/Anefo

Belangstellenden kunnen er nu al vast wel over lezen en kunnen de route ook zelf gaan lopen wanneer de Corona omstandigheden en -richtlijnen dat toelaten: een mooie manier om de vrijheid te vieren en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De wandeling gaat onder andere langs de plaquette op de Barchman Wuytierslaan 40-42, de Regentesselaan, de Utrechtseweg en langs het huis van Cilia Loots aan de Kapelweg waar zij een Montessorischool leidde en Joodse onderduikers verborgen hield. 

Het wandelboekje is te koop voor € 1,50 bij diverse verkooppunten, waaronder boekhandel Veenendaal in de Langestraat en de Algemene Boekhandel op de Leusderweg, diverse AKO boekhandels evenals bij Primera, Bruna en de Readshop. Een overzicht van de verkoopadressen staat hieronder.

Met het uitbrengen van dit wandelboekje ‘Verloren vrijheid herwonnen’ komen wij tegemoet aan de wens van iedereen die deze bijzondere route een keer wil lopen. We hopen de wandeling als Gilde later alsnog te kunnen aanbieden. Nu kan men zich in elk geval vast inlezen. Met het boekje houden we herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend’, aldus Hans van Harten van Gilde Amersfoort.

Verkoopadressen:

Het boekje is te koop bij de volgende boekhandels: 

– Boekhandel Veenendaal, Langestraat 33

– De Algemene Boekhandel, Leusderweg 186

– Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, Amersfoort

– Readshop Euterpeplein, Euterpeplein 19

– Readshop Leusderweg, Leusderweg 154

– Primera Eemplein, Eemplein 10

– Primera Arnhemseweg, Arnhemseweg 15

– Primera Neptunusplein, Neptunusplein 3

– Primera Hamseweg, Hanseweg 46

– Bruna Emiclaer, Emiclaerhof 2

– Bruna Kraailand, Kraailandhof 15

– Bruna Cruquis, Cruquis 57