Johan van Oldenbarnevelt werd in 1547 in Amersfoort geboren, ergens bij de Korte Gracht.  Hij groeide hier op en bezocht de Latijnse School, vlakbij de St Joriskerk. Hij woonde vanaf achtste in het muurhuis de Bollenburg en verliet de stad om eerst in Den Haag praktijk ervaring op te doen en maakte daarna een Europese studie tour. Bij terugkeer koos hij de kant van Willem van Oranje en groeide na diens dood uit tot de leider van de uitgeroepen Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Van deze voorloper van de Nederlandse staat werd hij de vormgever. Hij raakte verwikkeld in een religieus en politiek dat hij verloor waarna hij werd onthoofd, dit jaar 400 jaar geleden.

De rondleiding voert u langs plekken in de stad waar Oldenbarnevelt heeft gewoond, naar school en ter kerke ging. We vertellen over zijn afkomst en jeugd en over Oldenbarnevelts betekenis voor ons land.
De rondleiding kan het hele jaar door geboekt worden.
Daarnaast is er vanaf 13 mei elke zondag een aanloopwandeling om 13.00 uur. Hiervoor is reserveren niet nodig. Alle wandelingen starten bij de Onze Lieve Vrouwetoren.
De kosten zijn € 5,00 voor volwassenen, kinderen tot en met 14 jaar betalen € 4,00. Reserveren kan via een e-mail naar gilde@gildeamersfoort.nl , telefonisch op 033-4722236 of op ons kantoor: Groenmarkt 19, Amersfoort.