Op de Amersfoortse Berg staat het grootste oorlogsmonument van Nederland. Het is in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door Belgische vluchtelingen.  Het fraaie geheel, hoofdgebouw en herdenkingsmuur, is te bezoeken en Gilde Amersfoort verzorgt een rondleiding van ongeveer drie kwartier.  We beginnen met kort iets te vertellen over het ontstaan en verloop van deze verwoestende oorlog, die Nederland vergeten lijkt te hebben, maar die in België en Frankrijk de Grote Oorlog wordt genoemd.  Toen de Duitsers België in 1914 binnenvielen, vluchtten een miljoen burgers en militairen naar Nederland. De meesten keerden binnen een jaar weer terug. We vertellen hoe vluchtelingen die bleven in Amersfoort werden opgevangen en hoe zij de oorlog doorkwamen.

Gilde Amersfoort loopt met u rond het monument dat door architecten, kunstenaars en Belgische ambachtslieden in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken. We gaan het monument op en laten het carillon zien dat regelmatig wordt bespeeld door de Amersfoortse Beiaardschool.

De rondleiding, op iedere dag van het jaar (Kerst en Oud en Nieuw uitgezonderd),  dient telefonisch of per e-mail te worden aangevraagd bij Gilde Amersfoort. Prijs 4 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen.

Ter gelegenheid van 100 jaar wapenstilstand worden er op zondag 11, 18 en 25 november rondleidingen gegeven voorafgegaan door een inleiding. we starten om 11.30 in het Bergpaviljoen, Utrechtseweg 180, 3818 ES Amersfoort.

Kosten: € 5, kinderen € 4

Opgave verplicht:

T 033 – 472 22 36
E gilde@gildeamersfoort.nl

Fotoimpressie