Gilde Amersfoort levert maatwerk

Daarbij is uw wens leidend: rondleidingen op elk gewenst tijdstip, vanaf elke gewenste startplaats, een andere taal. Speciale wensen: wij bespreken het graag met u. ​Bij meer dan 15 personen zetten wij zonder meerprijs extra gidsen in. Dat betekent meer aandacht voor iedere deelnemer. Gilde Amersfoort heeft ca. 60 actieve stadsgidsen! Een bezoek aan de Koppelpoort is altijd inbegrepen bij de prijs.
Voor de rondleidingen is een minimum aantal deelnemers of een minimum tarief van toepassing. De tarieven voor de rondleidingen vindt u hier.

 

Filters:

Algemene stadswandeling

Stadswandeling door het middeleeuwse centrum van Amersfoort mét bezoek Koppelpoort

Torenbeklimming

Beklim de 343 treden van de Onze Lieve Vrouwetoren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en de wijde omgeving. De gids vertelt u valles over de geschiedenis van deze middeleeuwse toren.

De Koppelpoort

De Koppelpoort, het visitekaartje van historisch Amersfoort, is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort, de enige in Nederland. Deze stamt uit ca 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad.

Museum Flehite

Schatten van Amersfoort

Rondleiding in het kader van het 140 jarig bestaan van Oudheidkundige Vereniging Flehite aan de hand van foto's van rond 1900.

Amersfoort in de tijd van de Reformatie

Een rondleiding over Amersfoort in de tijd van de reformatie, naar aanleiding van het Lutherjaar, 2017.

Franciscus Xaveriuskerk

Heilige huizen: religieus erfgoed Amersfoort

Deze wandeling voert langs maar liefst 24 plekken met een religieus karakter: van de St. Joriskerk tot de synagoge en het klooster van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. In kort bestek voert de wandeling u door de kerkgeschiedenis van Amersfoort, maar ook van Nederland. De wandeling duurt ongeveer 2 uur, Vanaf 2 juli is deze wandeling te boeken bij het Gilde.

Hofje ‘De Armen de Poth’

Een stadswandeling met uitgebreid bezoek aan het prachtige hofje 'De Armen de Poth'

AMERSFOORT in de tijd van de jonge MONDRIAAN

De STIJLkaart van Amersfoort, een wandeling door de tijd van Mondriaan.

Wandeling voor blinden en slechtzienden

Gilde Amersfoort verzorgt ook rondleidingen speciaal voor blinden en slechtzienden. De wandeling gaat door de historische binnenstad, duurt ongeveer 1 ½ uur en start en eindigt bij de OLV-toren.

Stadsmuren en poorten

De route van deze rondleiding voert deels over de oude stadsmuur, een garantie voor mooie uitzichten.

Rond de Eem. Oud en nieuw Amersfoort

Deze wandeling wordt gekenmerkt door grote diversiteit. Historie langs de Grote en Kleine Spui, een moderne en een naoorlogse woonwijk, industrieel en varend erfgoed, het moderne Eemplein en herinneringen aan de Grebbelinie.

Belgenmonument

Dit monument is qua omvang het grootste van Nederland en staat op de top van de ca 43 meter hoge Amersfoortse Berg.

Pelgrimswandeling

U maakt  o.l.v. een gids een wandeling door Pelgrimsstad Amersfoort. Tijdens de rondleiding hoort u historische verhalen en legenden over Maria, Jozef en andere heiligen die een rol spelen in het Mirakel van Amersfoort.

Historisch Amersfoort uitgebreid

In een basisrondleiding kunnen wij u slechts een deel laten zien van de parels die de stad rijk is. ‘Historisch Amersfoort Uitgebreid’ biedt de mogelijkheid om méér te zien.

St.-Joriskerk

Tijdens een uitgebreide rondleiding komt u alles te weten over deze bijzondere kerk, de enige in Nederland, waar je in de kerk een rondje om de toren kunt lopen!

Joods Amersfoort

Door de eeuwen heen hield Amersfoort de poorten open voor joden in tijden dat veel steden hen de toegang weigerden. De joden brachten welvaart in de stad door ondermeer hun vaardigheden op het gebied van textiel en tabak.

Moderne architectuur in de oude binnenstad

Deze wandeling leidt ons door de binnenstad van Amersfoort. We genieten van het typische karakter van een historische stad en zoomen in op meer recente bebouwing.

WO II in Amersfoort

Deze rondleiding voert u langs plaatsen waar aangrijpende voorvallen uit die tijd hun sporen hebben achtergelaten. Veel plaatsen herinneren aan de trieste gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in Amersfoort plaatsvonden

De Mannenzaal

Het Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis bood tot begin 20-e eeuw arme vrouwen en mannen onderdak in de Vrouwenzaal en de Mannenzaal. In de Mannenzaal zijn de 22 bedsteden van de gastelingen behouden gebleven.

Rondleiding aanvragen