arch2

De Amersfoortse Kei hoort thuis op de Varkensmarkt. Dat stelde Jan Luteijn, voorzitter van Gilde Amersfoort 3 januari 2020 tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het Gilde. Deze is ruim 200 jaar begraven geweest onder de Varkensmarkt. De Kei staat nu in een uithoek van de binnenstad, op de hoek van de Arnhemseweg en de Stadsring. ‘Het lijkt alsof Amersfoort toch niet helemaal trots is op zijn Kei. Maar dat is niet terecht. Veel bezoekers kennen Amersfoort als ‘Keistad’, de inwoners als ‘Keientrekkers’ en zij willen daar graag het fijne van weten. Alle reden om de Kei weer terug te zetten op de plaats waar die thuishoort.’

De ‘dolle jonker’ Everard Meijster had in 1661 een weddenschap gesloten met zijn vrienden dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen om eigenhandig een enorme zwerfkei van ruim 7.000 kilo die ergens hoog aan de Utrechtseweg lag, de stad in te trekken. Dat lukte. Uiteindelijk deden zo’n 400 Amersfoorters mee in ruil voor bier en krakelingen. Na aankomst werd de Kei op de Varkensmarkt neergezet. 

Maar er werd steeds meer de spot gedreven met deze in vele ogen nutteloze daad. Daarom besloot het stadsbestuur in 1672 om de Kei te begraven op de Varkensmarkt. Pas in 1903 is de Kei weer opgegraven, toen de Varkensmarkt opnieuw moest worden bestraat. De Kei kreeg een nieuwe plaats aan het einde van de Utrechtsestraat. In 1932 werd de Kei verplaatst naar de huidige plek, het Plantsoen bij de Arnhemseweg. Amersfoort kon weer trots zijn op zijn Kei. Zo werd vanaf 1961 een Keienpark aangelegd in het Plantsoen en kende Amersfoort van 1972 tot 2009 jaarlijks de ‘Keistadfeesten’.

‘Toch lijkt het alsof we er nog gemengde gevoelens bij hebben, gelet op de deconcentrische plek waar die nu staat’, aldus Luteijn. ‘Laten we de Kei weer de plek geven die die verdient.’ De Gildegidsen krijgen vaak vragen van wandelaars over de Kei en het verhaal erom heen. ‘De Kei ligt echter zo afgelegen dat onze stadswandeling er in de regel niet langskomt, daar ontbreekt de tijd voor. Terwijl het zo’n mooi verhaal is waar Amersfoort trots op kan zijn’. 

De voorzitter van het Gilde wil graag met het gemeentebestuur, collega organisaties en ondernemers op het plein in gesprek of een plek op de Varkensmarkt haalbaar is.